ADATVÉDELMI TISZTVISELŐ

Meghatározó szerep

Az adatvédelmi tisztviselő a személyes adatok védelmének érvényre juttatásában meghatározó szerepet játszó személy. Az általános adatvédelmi rendelet (GDPR) alapján adatvédelmi tisztviselő kinevezése bizonyos esetekben kötelező, egyébként pedig minden adatkezelő és adatfeldolgozó részére lehetőség. Az adatvédelmi tisztviselő az adatkezelővel vagy az adatfeldolgozóval szerződéses jogviszonyban (pl. munkaviszonyban vagy megbízásos jogviszonyban) álló, megfelelő adatvédelmi jogi ismeretekkel és tapasztalattal rendelkező személy.

Kötelező adatvédelmi tisztviselő kinevezése, amennyiben

Az adatkezelést közhatalmi vagy más közfeladatot ellátó szervek végzik;amennyiben az adatkezelő vagy az adatfeldolgozó fő tevékenységei érintettek rendszeres és szisztematikus, nagymértékű megfigyelését teszik szükségessé;amennyiben az adatkezelő vagy az adatfeldolgozó nagy számban kezel különleges adatokat vagy a büntetőjogi felelősség megállapítására vonatkozó határozatokra és bűncselekményekre vonatkozó adatokat.
Így kötelező adatvédelmi tisztviselő kinevezése például egészségügyi szolgáltatóknak figyelemmel a nagy számban kezelt különleges (egészségügyi és genetikai) adatokra.

Az adatvédelmi tisztviselő feladatai
az általános adatvédelmi rendelet alapján:

Az adatkezelő

Az adatkezelő és az adatfeldolgozó biztosítja, hogy az adatvédelmi tisztviselő a személyes adatok védelmével kapcsolatos összes ügybe megfelelő módon és időben bekapcsolódjon. Az adatkezelő és az adatfeldolgozó támogatja az adatvédelmi tisztviselőt a feladatai ellátásában és biztosítja számára azokat az forrásokat, amelyek e feladatok végrehajtásához, a személyes adatokhoz és az adatkezelési műveletekhez való hozzáféréshez, valamint az adatvédelmi tisztviselő szakértői szintű ismereteinek fenntartásához szükségesek.

Az adatvédelmi tisztviselő függetlensége

Az adatvédelmi tisztviselő a feladatai ellátásával kapcsolatban utasításokat senkitől nem fogadhat el. Az adatkezelő vagy az adatfeldolgozó az adatvédelmi tisztviselőt feladatai ellátásával összefüggésben nem bocsáthatja el és szankcióval nem sújthatja. Az adatvédelmi tisztviselő közvetlenül az adatkezelő vagy az adatfeldolgozó legfelső vezetésének tartozik felelősséggel. Az adatvédelmi tisztviselőt feladatai teljesítésével kapcsolatban titoktartási kötelezettség köti.

Megbízás alapján adatvédelmi tisztviselői kinevezést vállalok,
melynek keretében

Amennyiben a fenti szolgáltatásaimmal a segítségére lehet, kérem forduljon hozzám bizalommal.