Öröklési Jog

Miben segíthetek Önnek, ha hagyatéki eljárással érintett fél, akár örökösként, akár hagyatéki hitelezőként ?

A hagyatéki eljárás során az örökösök a közjegyző előtt köthetnek egymással egyezséget, egymás javára vagy a gyermekeiknek is ingyenesen vagy ellenérték fejében átengedhetik a hagyatékot, feloszthatják a hagyatékot, meghatározhatják ki és mit örököljön. Ha nem kívánnak örökölni visszautasíthatják az öröklést. E jognyilatkozatok megtétele más-más jogkövetkezménnyel és különösen anyagi következményekkel jár. Ezért célszerű már a hagyatéki eljárás során a jogi képviselet biztosítása, abban az esetben is, ha Önök között nincs vita.

Milyen anyagi és időbeli megtakarítást jelenthet az Ön számára az ügyvédi képviselet a hagyatéki eljárás során ?

Érdemes már a hagyatéki leltár felvételekor igénybe venni az ügyvéd segítségét, részben azért, hogy ne maradjon ki semmi a leltárból, részben azért, mert ha a leltárelőadónak leadják a magánokiratba foglalt megállapodásukat a hagyaték átadására vonatkozóan, akkor kérhetik a közjegyzőt, hogy tárgyaláson kívül adja át a megállapodásban foglaltak szerint a hagyatékot.
Sok esetben érdemes már a hagyatéki eljárás során a hagyaték felosztását elvégezni az örökösök között. Ez nem kerül semmibe, de ha utóbb akarják pl. az ingatlanon fennálló közös tulajdonukat megszüntetni, ekkor már külön ügyvéd által ellenjegyzett vagy közokiratba foglalt szerződést kell kötniük és viselni az ezzel kapcsolatos költségeket és az esetlegesen fizetendő illetéket. 

Nézzünk néhány példát arra, hogy miben segíthet az ügyvédje?

Amennyiben a fenti szolgáltatásaimmal a segítségére lehet, kérem forduljon hozzám bizalommal.